10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe

Oceń:
(1 głos)
10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe
fot. PixelsAway (photodune.net)

Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie Świętym, a soja traktowana przez Chińczyków za roślinę świętą spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Dlaczego są tak ważne dla ludzi? Otóż są skarbnicą niezbędnego białka. Mogą zastąpić produkty mięsne, dostarczają składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Posiadają ogrom zdrowotnych właściwości i są łatwo dostępnym produktem na rynku. Warto przyjrzeć się szerokiej gamie ich zastosowania w naszym jadłospisie.

Powody, dla których warto wdrożyć warzywa strączkowe do naszej diety:

  1. Regulacja czynności przewodu pokarmowego i wspomaganie trawienia.
    Odpowiednia obróbka i przygotowanie warzyw sprawiają, że organizm przyzwyczaja się do nich a wzdęcia odchodzą w niepamięć. Wypierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans oraz regulują proces defekacji (wypróżniania). Wszystkie warzywa strączkowe wymagają wcześniejszej obróbki, 8-12 godzin namaczania (4 części wody na 1 część ziaren) i zmiana wody przed gotowaniem gwarantują pozbycie się czynników powodujących dolegliwości gastryczne. Do potraw można dodać też kminek, koper włoski, czosnek lub majeranek, czyli przyprawy zapobiegające wzdęciom.

  2. Bogate źródło białka i błonnika.
    Zjadając strączki dbamy o zdrowie naszych kości. Wzmacniana jest nasza tkanka mięśniowa. Obecny, wysoko przyswajalny błonnik skraca czas trawienia poprzez wspomaganie pracy jelit, wspiera rozwój pozytywnej flory bakteryjnej oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Garść warzyw to połowa zalecanej dziennej dawki błonnika. Zawierają rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna odpowiedzialne za wchłanianie płynów i zapobieganie zaparciom.

  3. Stabilizacja cukrów we krwi.
    Nasiona strączkowe równoważą cukier poprzez zawarte w nich włókna nierozpuszczalne, które opóźniają drogę cukru do krwi. Obniżają poziom insuliny i zwalczają ryzyko zachorowania na cukrzycę.

  4. Zapobieganie powstawania nowotworów oraz hamowanie rozwoju ich komórek.
    Warzywa strączkowe poprzez zawarte w nich błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór. Redukują zachorowania na raka jelita grubego poprzez blokowanie polipów przed ewaluacją w tkankę nowotworową.

  5. Świetny zamiennik mięsa dla wegetarian.
    Dostarczają niezbędnych aminokwasów, które nie równają się z tymi zawartymi w produktach zbożowych. Ważną rolę odgrywa tu również ilość białka, niezbędnego w każdej diecie.

  6. W połączeniu z mięsem lub nabiałem zwiększają przyswajalność białek.
    Można śmiało łączyć na talerzu warzywa strączkowe wraz z mięsem, jajkami, serami.

  7. Duża zawartość witamin oraz soli mineralnych.
    Dostarczają do naszego organizmu duże pokłady witamin z grupy B (ułatwiających przyswajanie błonnika, korzystnie wpływających na kondycję układu nerwowego i wygląd naszej skóry), A i C, a do tego wapń, żelazo (pierwiastek konieczny do wytworzenia czerwonych krwinek), fosfor, potas, magnez, miedź, cynk, jod i kwas foliowy.

  8. Niski indeks glikemiczny.
    To bardzo dobry znak, gdyż po spożyciu warzyw strączkowych energia uwalniana jest stopniowo i powoli. Dla osób będących na diecie to świetne rozwiązanie, ponieważ nie zmusza do sięgania po przekąski między posiłkami.

  9. Obniżanie poziomu złego cholesterolu.
    Należy spożywać jedną porcje warzyw strączkowych dziennie, aby znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Zmniejsza się także ryzyko zachorowań na groźne choroby serca i układu krążenia.

  10. Dieta wyszczuplająca.
    Nasiona i warzywa strączkowe są ubogie w tłuszcze a spożycie ich czyni nas sytymi. Włączenie ich do diety pomaga w redukcji zbędnych kilogramów.

Do warzyw strączkowych zaliczamy bób, ciecierzycę, soczewicę (zieloną, pomarańczową, brązową), fasolę (mung, jaś, azuki, czarną, nerkowatą, szparagową, peruwiańską, flażolet), soję, groch (siewny, zielony, cukrowy, egipski). Możemy z nich przygotować zupy, sosy, przeciery. Stanowią doskonały dodatek do sałatek czy mięs. Jeśli nie mamy czasu na ich moczenie możemy kupić gotowe, w puszce. Należy także pamiętać o przyprawianiu dań dopiero pod koniec gotowania, gdyż wcześniejsze sprawi, że strączki będą twarde.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Jak właściwie przechowywać żywność?

Organizacja i porządek w kuchni to bardzo ważne sprawy. W dużym stopniu łączą się z tym zasady przechowywania żywności. Właściwe gospodarowanie przestrzenią kuchenną w połączeniu z umiejętnym i odpowiednim umiejscowieniem produktów spożywczych to nie tylko...

Czytaj dalej

Lecznicze właściwości cynamonu

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata, znaną już od czasów starożytnych, kiedy to uważano proszek uzyskiwany z drzewa wiecznie zielonego za cenniejszy od złota. Paradoksem jest w związku z tym fakt, że nauka dopiero...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej

Tajemniczy goździk

Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne...

Czytaj dalej
Więcej artykułów