Burčák (młode wino)
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7785
Składniki:
- 20 ml drożdży płynnych do wina Tokay
- 5 l wody
- 2 kg białych winogron
- 1 kg cukru
Opis przygotowania:
Winogrona obrać z ogonków, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć. Osuszone winogrona przesypać do miski, rozgnieść owoce na miazgę i przełożyć do gąsiora. Następnie zagotować 5 l wody z cukrem, przestudzić i zalać miazgę owocową w gąsiorze. Wlać do tego płynne drożdże i całość zakryć korkiem z rurką od wina, wypełnioną wodą. Gąsior odstawić na 2 tygodnie do pomieszczenia z pokojową temperaturą w celu fermentacji składników. Kiedy jeszcze fermentacja się nie zakończyła (woda w rurce na wino nadal bulgocze), całą zawartość przecedzić kilkakrotnie przez sito. Ostatnie cedzenie wina należy przeprowadzić już przez gazę.
Komentarze (3)
BZDURNY OPIS!
burczak z woda i cukrem?
Ten alkohol na wodzie to nie wino tylko wodzianka. Jeśli ma być prawdziwe wino to bez wody. Proponuję wodę zamienić na sok NFC z jabłka lub gruszki. Soki te dla win smaku nie zmieniają, a ponadto poprawiają jakość wina.
Bezsensowny przepis.
Do burczaka nie dolewa się wody a cukru się daje 0,5-0,6 kg na 10 litrów.