„Złoty płyn” - ciekawostki o oliwie z oliwek

Oceń:
(0 głosów)
„Złoty płyn” - ciekawostki o oliwie z oliwek
fot. mythja (photodune.net)

Drzewo oliwne zawsze było symbolem długowieczności ze względu na fakt, że może osiągnąć wiek nawet kilkuset lat, ale także dlatego, że ludzie żyjący w cieniu tego drzewa mogą sięgnąć po oliwkę dla swoich dorosłych prawnuków. Ludność zamieszkująca tereny basenu Morza Śródziemnomorskiego nie tylko cieszy się bowiem dobrym słońcem, ale i dobrym życiem, które wzmacniane jest od wewnątrz i zewnątrz owocami z tego drzewa życia. Zebrane oliwki, które w ciągu roku czterokrotnie zmieniają swój kolor, służyły więc nie tylko bogom, ale także śmiertelnikom, którzy mogli stać się im podobni. Wykonywana z nich oliwa pozwalała przy tym na balsamowanie ciała, ale także na oświetlenie domu. Oliwę z oliwek Homer uważał za „złoty płyn”.

SMAK OLIWEK. Zmienia się w zależności od pory roku. Niedojrzałe oliwki są zielone, na jesień uzyskują barwę soczyście zielonej. W grudniu stają się żółte lub brązowe, by w lutym przybrać kolor ciemno-czarnej. Jest wtedy najbardziej dojrzała. Smak oliwy z oliwek zależny jest od położenia ogrodu oliwnego, który podlega uprawie, rodzaju podłoża, w jakim rośnie oraz klimatu, a także sposobu zbierania oliwek.

DWUNASTA OLIWKA. Grecy powiadają, że należy zjeść jedenaście oliwek, żeby poczuć ich smak. Niezależnie więc od tego, jakiego nasycenia jest oliwka, dopiero dwunasta przynosi prawdę o jej smaku.

ZBIORY. Zaledwie 10% oliwek jest przeznaczonych do zjedzenia. Resztę przekazuje się na wyroby oliwne oraz kosmetyczne.Oliwki zbierane są ręcznie, ze względu na ich delikatność, dlatego też najlepszą oliwę z oliwek otrzymuje się w dniu, w którym oliwki zebrano.

TRADYCJA. W kuchni Polskiej oliwki wykorzystuje się już od 300 lat.

ILOŚĆ OLIWEK W OLIWIE. Na jeden litr oliwy przypada 5 kg oliwek.

TEMPERATURA SPALANIA. Oliwa spala się dopiero w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a w związku z tym jest zdrowsza niż inne oleje.

KONTAKT ZE SKÓRĄ. Oliwa z oliwek wspaniale odwilża i natłuszcza skórę. Ale działa także leczniczo w stanach suchości skóry, podrażnienia, zaczerwienienia, alergii itp.

WPŁYW NA SERCE. Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi, a przy tym pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego.

SPOŻYWANIE. Statystycznie Grek spożywa w ciągu roku ok. 25 litrów oliwy z oliwek, natomiast Polak litr.

EXTRA VIRGIN. Jest najwyżej cenioną oliwą z oliwek, która pochodzi z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu zawiera największą ilość składników odżywczych. Kupując oliwę z oliwek musimy zwrócić uwagę na jej smak, w którym powinny przebijać się oliwki oraz lekki posmak jabłka. Metaliczny smak oraz mętny osad na dnie wskazuje na to, że oliwa jest stęchła.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Ostra przyjaźń z pieprzem

Pieprz jest przyjacielem człowieka pochodzenia indyjskiego. Był on tak cenny, że korzystali z niego niegdyś jedynie królowie i najbogatsi, a jednak odkrycia geograficzne Vasco da Gamy sprawiły, że stał się pieprz przyjacielem wszystkich ludzi. Występuje...

Czytaj dalej

Czosnek - królewski antybiotyk z domowej apteczki

Nazywany także cebulą siedmiolatką, czosnek jest niezwykłym lekiem naturalnym, który pozwala przeżyć nie tylko kaszel i grypę, ale także chorobę czerwonkę, różne zarazy i rany zadane w niestosownych dla zdrowia wojnach. Korzystali z niego Egipcjanie,...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej
Więcej artykułów