Czy płatki owsiane są energetyczne?

Oceń:
(0 głosów)
Czy płatki owsiane są energetyczne?

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą wydają się pocieszne, są w gruncie rzeczy jednym z trzech najbardziej odżywczych i energetycznych produktów świata, a jak twierdzi prof. Henryk Gąsiorowski z Poznania, są one w tym względzie nawet „produktem wszechczasów”.

Owies zaczęto hodować 3 tys. lat temu, jednak wówczas był jedynie posiłkiem najbiedniejszej warstwy społeczeństwa, która swą siłę i bogactwo czerpała jedynie w fakcie możliwości energii, którą zyskiwali posiłkując się zebranym owsem. Przed wieki było więc ono produktem pobocznym i ubocznym: idąc polanką można było stwierdzić, że owies rośnie, jednak rósł on tylko dla tych, którzy byli zbyt biedni, żeby zjeść coś innego. W średniowiecznej Europie owsianka stanowiła podstawę żywienia, a angielscy górnicy dzięki niej mieli siłę do swojej pracy. Owies pozwalał przeżyć ludziom w najtrudniejszych czasach, a dzisiaj doczekał się salonów i to na nich króluje, jako jeden z najlepszych produktów żywieniowych. Obecnie jest głównym składnikiem śniadania wielu sportowców oraz tych wszystkich, którzy potrzebują siły tym większej, im więcej w życiu chcą osiągnąć.

Płatki owsa są najbogatszym ze wszystkich zbóż źródłem białka. Zawierają także najlepszy zestaw niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów. Zawarta w nich witamina B6 doskonale wpływa na działanie mózgu poprawiając zdolności pamięciowe oraz koncentracji, a także możliwości przyswajania wiedzy. Jedzone na śniadanie wpływają na wszystkie potrzebne nam do aktywnego i pełnego udziału w życiu codziennym sfery życia: wspierają nie tylko naszą konstytucję fizyczną, ale także zdolności poznawcze, które pozwalają nam lepiej orientować się w rzeczywistości i w lepsze miejsca kierować to nowe, ożywione przez płatki ciało. Zawarta w płatkach witamina B1 oraz kwas pantotenowy przeciwdziała narastaniu zmęczenia oraz rozdrażnienia, zarówno w działaniach fizycznych jak i umysłowych. To wszystko przyczynia się do właściwości antydepresyjnych owsa, które likwiduje zły nastrój.

Płatki owsiane są także cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który tworzy w przewodzie pokarmowym lepki żel odporny na działanie enzymów trawiennych, ale także działający balsamicznie i opatrunkowo na podrażniony przewód pokarmowy. Tym samym płatki działają dobroczynnie na funkcjonowanie jelita grubego oraz całego układu odpornościowego. Pozwalają one na wypłukanie organizmu z zalegających w nim śmieci, które destabilizują jego działanie. Co więcej, zawarte w owsie cenne kwasy tłuszczowe uzupełniają zapotrzebowanie niezdolnego do ich samodzielnej produkcji organizmu. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a więc profilaktycznie zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Zawarte w płatkach składniki wpływają również dobroczynnie na krew, niwelując ryzyko anemii. Nie mniej ważne jest kosmetyczne działanie płatków, które nawilżają skórę i mogą łagodzić podrażnienia spowodowane alergią.

Zadziwiające jest to, że ok. 95% owsa przerabiane jest na karmę dla zwierząt, podczas gdy człowiek posiłkuje się jedzeniem tak dalece chemicznie przetworzonym, że zwierzęta mogły by padać od tego, jak muchy.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Co z tym zdrowiem?

Czym jest zdrowie i skąd się bierze? Wydaje się, że odpowiedź na to pytanie jest oczywista: to dobrze działająca mechanika ciała, która pozwala nam na wykonywanie szeregu czynności. Takie podejście rodzi z kolei oczywistą konkluzję:...

Czytaj dalej

Nalewki - domowe medykamenty

Apteki, a nawet sklepy oferują nam dziesiątki produktów na wszelkie dolegliwości. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup, który nie raz jest sporym obciążeniem dla portfela, warto przyjrzeć się metodom stosowanym od wieków. Sami możemy przygotować...

Czytaj dalej

Produkcja mięsa niszczy Ziemię

Ile szokujących informacji można zawrzeć w jednym filmie dokumentalnym? Ile naszej niewiedzy znajduje się w każdym spożytym przez nas steku, plastrze sera czy szklance mleka? Film Cowspiracy w reżyserii Kipa Andersena i Keegana Kuhna pokazuje,...

Czytaj dalej
Więcej artykułów