Co jeść, aby uniknąć depresji?

Oceń:
(0 głosów)
Co jeść, aby uniknąć depresji?
fot. bluebetty / freeimages.com

Wielu z nas nie jest świadomych tego, że to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na samopoczucie. Niejednokrotnie produkty, które spożywamy wyczerpują nasz organizm, co może prowadzić nawet do stanów depresyjnych. Jeśli chcemy zwalczyć depresję lub po prostu jej uniknąć możemy spróbować poszukać przyczyny właśnie w naszym jadłospisie. Niekoniecznie trzeba od razu wybrać się do lekarza czy zacząć zażywać leki. Hormonów szczęścia (serotonina) poprawiających koncentrację i pracę mózgu warto poszukać w jedzeniu, gdyż dbanie o zdrowie psychiczne i świetne samopoczucie mamy w zasięgu ręki. Poniżej znajduje się przykładów produktów, które należy spożywać aby uniknąć depresji.

ORZECHY I BAKALIE – są bogatym źródłem selenu, odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, chroni serce, jest doskonały w walce z depresją, nerwicą i przemęczeniem organizmu. Orzechy są bogate w witaminę B i E oraz są cennym źródłem kwasów omega-3, żelaza, miedzi, potasu, fosforu, tryptofanu i magnezu. Bakalie zawierają cukry proste, które szybko podnoszą poziom glukozy oraz serotoniny.

TŁUSTE RYBY I OWOCE MORZA – zawierają kwasy omega-3, które doskonale wpływają na pracę serca, zapobiegają starzeniu się komórek, hamują rozwój demencji a do tego działają antynowotworowo. Spożywanie kwasów omega-3 ochrania przed stanami depresyjnymi, dobrze wpływa na rozwój intelektualny człowieka, zmniejsza stres i wprowadza nas w dobry nastrój. Rybami zawierającymi najwięcej cennych kwasów są makrela, tuńczyk i łosoś.

GORZKA CZEKOLADA – zawiera substancje o właściwościach psychoaktywnych. Jest źródłem żelaza, magnezu, cynku i selenu. Po zjedzeniu czekolady organizm w szybkim czasie wydziela hormony szczęścia (serotoniny, endorfiny), które wprowadzają nas w błogi nastrój. Wspomagane są także procesy myślowe, a wszystko za sprawą kwasu foliowego oraz węglowodanów.

WARZYWA I OWOCE – te zawierające beta – karoten (marchew, brzoskwinie, pomidory) oraz bogate w witaminę C (truskawki, cytrusy, żurawina). Zawarte w nich witaminy wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed przeziębieniami, chorobami wirusowymi, nowotworami, nadciśnieniem i cukrzycą.

KAWA – kofeina w niej zawarta pobudza organizm i uwalnia adrenalinę. Ta natomiast zwiększa zdolność koncentracji poprzez niwelowanie uczucia senności i zmęczenia.

NAPAR Z DZIURAWCA – ma silne działanie antydepresyjne i uspokajające. Napar posiada również właściwości rozkurczające mięśni gładkich przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczyń krwionośnych.

SUSZONE OWOCE – zawierają cukry proste i węglowodany złożone, które wprowadzają organizm w dobry nastrój oraz sprawiają dłuższe wrażenie sytości.

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – poprawiają nastrój, koncentrację i funkcjonowanie układu serotoninergicznego. Glukoza jest niezbędna, aby uniknąć depresji a miarowe i systematyczne dostarczanie jej organizmowi zawdzięcza się właśnie węglowodanom złożonym. Szukajmy ich w produktach pełnoziarnistych, płatkach zbożowych, warzywach i owocach.

BIAŁKO – pobudza nas do działania i poprawia aktywność organizmu. Produkty bogate w białko, które powinniśmy wybrać to np. chude sery, jogurty, chude mięso indycze i rybie oraz produkty sojowe.

TRYPTOFAN – jest niezbędny przy powstawaniu hormonów szczęścia. Znajdziemy go w jajkach, rybach, twarogu, żółtym serze i mięsie.

MAGNEZ – wpływa na zaburzenia snu, łagodzenie lęków i stanów rozdrażnienia, ogólną wydolność psychiczną i fizyczną. Niedobór u ludzi walczących z depresją można uzupełnić spożywaniem np. zbóż, orzechów, musli, migdałów, czekolady.

CYNK I CHROM – najczęstsze przyczyny depresji wywołane są właśnie brakiem cynku i chromu w organizmie. Należy swoją dietę uzupełnić w m.in. pełnoziarniste pieczywo, jajka, pomidory, mięso i ziarna.

WITAMINY Z GRUPY B – są odpowiedzialne za stymulację wydzielania dopaminy i serotoniny. Bogate w nie produkty to: jogurty, płatki owsiane, kasza gryczana, orzechy, warzywa liściaste, chuda wołowina i drób, soja, fasola, groch, jajka i pełnoziarniste pieczywo.

SELEN – nerwy i szybka irytacja to wynik braku selenu w organizmie. Produkty bogate w selen to np. pestki dyni i słonecznika, pomidory, brokuły, ryby, orzechy, pełne ziarno, fasola, chude mięso.

ŻELAZO – jego brak prowadzi do anemii, osłabienia i przygnębienia. Należy uzupełnić dietę w pietruszkę, szpinak, buraki, ryby, mięsa i zboża.

KWAS FOLIOWY – niedobór grozi anemią. Reguluje wzrost i funkcje wszystkich komórek oraz decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym. Występuje w szpinaku, sałacie, szparagach, brokułach, kapuście, brukselce i kalafiorze.

Naszą kondycję poprawi również ładnie podane jedzenie, nasze ulubione danie lub to, na co akurat mamy największą ochotę. Wrażenia smakowe i wzrokowe mają wielki wpływ na nasz stan psychiczny.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają...

Czytaj dalej

Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?

Dlaczego zazwyczaj kojarzymy go raczej negatywnie? Ile prawdy jest w tym co „myślimy”, że wiemy na temat cholesterolu? Bez niego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować prawidłowo, gdyż jest on źródłem powstawania niezbędnych elementów ciała. Temat...

Czytaj dalej

Co oznaczają E-numery w produktach?

Często podczas zakupów spożywczych sięgając po produkt sprawdzamy jego datę ważności i skład. Kupujemy spożywkę o długim terminie spożycia niezbyt zastanawiając się dlaczego produkty zachowają tzw. świeżość przez ten czas. Fakt, w składzie zawarte są...

Czytaj dalej

Czy sól jest szkodliwa?

Korzysta się z niej od wieków. Jej znane początki sięgają 3000 r. p.n.e., kiedy to w Egipcie korzystano z niej w celu konserwacji mięs. Około 300 lat później Chińczycy udoskonalili sposób pozyskiwania soli, której znali...

Czytaj dalej
Więcej artykułów