Carving zazwyczaj kojarzy się z techniką jazdy na nartach. Tymczasem określenie to funkcjonuje także w sztuce kulinarnej i oznacza umiejętność tworzenia z owoców oraz warzyw fantastycznych kształtów.
Carving to szalenie trudna sztuka, ale efekt jest gwarantowany. Za ojczyznę kulinarnego carvingu uznawana jest Tajlandia - tajscy mistrzowie kuchni opanowali tę zadziwiającą umiejętność do perfekcji. Tym bardziej, że w Tajlandii ogromną wagę przywiązuje się nie tylko do jakości potraw, ale również do tego, w jaki sposób zostają one podane na stół. Ich dekorowanie to tradycja. Zresztą, nie na darmo tajska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Generalnie rzecz biorąc, tworzenie artystycznych form z warzyw owoców cieszy się już przeszło tysiącletnimi tradycjami. Uskutecznia się je przede wszystkim w krajach azjatyckich - w wyżej wspomnianej Tajlandii, a ponadto w Japonii oraz w Chinach.
Stosowane w carvingu produkty nie mogą być dojrzałe. Do nadawania im pożądanych kształtów używa się specjalnych nożyków. Następnie smakowite arcydzieło jest barwione (tylko barwnikami pochodzenia naturalnego), aby zwiększyć intensywność oryginalnego koloru. To z kolei ma zachęcić do konsumpcji potrawy, która z wymyślną wspaniałą dekoracją trafia na talerz. Trudno wyobrazić sobie lepszą ozdobę uroczystego stołu, kompozycja taka zachwyci każdego. To rzeczy godne autentycznego podziwu - zwłaszcza, że ich przygotowanie to mozolna, wymagająca ogromnej cierpliwości i skupienia praca. Często zajmuje ona dobrych kilkanaście godzin.
Osoby wyspecjalizowane w carvingu swoje zdolności trenowali latami. Dzisiaj zatrudniają ich najbardziej ekskluzywne restauracje i najdroższe hotele, aby swoimi umiejętnościami zachwycali gości. W wielu krajach organizowane są również zawody, podczas których obserwować można zmagania najlepszych mistrzów. W naszym kraju takich ludzi również nie brakuje, zaś w swoich dziełach akcentują oni polskie tradycje.
Mniszka lekarskiego zna każdy. Potocznie często nazywany jest mleczem (błędnie) lub dmuchawcem (po przekwitnięciu). Jednak mało kto wie, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie a także w innych dziedzinach życia.
Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas,...
W XXI wieku ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której idzie się do lekarza, a zamiast kolejnej recepty wypełnionej po brzegi w medykamenty, dostaje się polecenie, aby wypić gorące mleko z łyżką miodu. W zamierzchłych czasach...
Przechadzając się parkiem, spacerując po obrzeżach miast, czy po prostu zażywając czystego powietrza poza metropolią można zauważyć jedno szczególnie nasilające się zjawisko – ludzie uprawiają sport. Biegają, jeżdżą na rowerach czy rolkach. Nie trzeba mieć...
Komentarze (0)